Varoluşumuzun Evreni
Evrenin içinde bir yerlerde, kendi varlığını sorgulayan geçici bir bilinç… Bu yazı, o bilincin evrene tuttuğu aynadır. Sessizlikten Seslenişe Yaklaşık 13.8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama, evrenin başlangıcını…
Bilim ve aklın penceresi
Evrenin içinde bir yerlerde, kendi varlığını sorgulayan geçici bir bilinç… Bu yazı, o bilincin evrene tuttuğu aynadır. Sessizlikten Seslenişe Yaklaşık 13.8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama, evrenin başlangıcını…
Dijital çağın hızla şekillendirdiği dünyada, yalnızca okumayı ve yazmayı bilmek bir insanı okuryazar yapmaya yetiyor mu? Harfleri tanıyıp kelimeleri bir araya getirmek, bilgiye ulaşmak için gerekli ama yeterli değil. Bugünün…
Az miktarda kullandığımız birçok şeyi çok miktarda kullanırsak ne olur, hiç düşündünüz mü? Bir tutam tuz yemeği lezzetlendirirken, fazlası onu yenmez hale getirir. Birkaç damla parfüm insanı büyülerken, fazlası rahatsız…
Hayat dediğimiz karmaşık örgüye, bir açıdan bakıldığında basit formların iç içe geçmesiyle şekillenen karmaşık bir bilmecedir diyebiliriz. Basit formları ise gelin geometrik şekillerle ifade edelim. Geometrik şekiller, yalnızca çizgilerden ve…
İnsan nedir? Bu soruya Doğu ve Batı medeniyetlerinin ünlü temsilcileri olan bilim insanlarının farklı farklı cevaplar verdiği görülse de ”insanın” sadece birkaç cümle ile tanımlanabileceğini düşünmüyorum. Dünyayı birçok canlı ve…
Bu öykü, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Öğretmen” şiiri ile gerçek hayatta yaşanmış olayların kurgusal bir birleşimi olarak kaleme alınmıştır. Kızılırmak’ın Öte Yanı Resul, Kızılırmak’ın kıyısında, gökyüzünü ince bir tül gibi kaplayan…
Bilgelik ve Bilim: Kadim Sözlerin Modern Gerçeklerle Buluşması Atasözleri, insanlığın hafızasında saklı, çağları aşan birer mücevherdir. Her biri, yaşanmış tecrübelerin, derin gözlemlerin ve ortak aklın damıtılmış özüdür. Sözlü kültürün taşıyıcısı…
Bu öykü, Cemal Süreya’nın “Aşk” şiirinin kurgusal bir versiyonu olarak kaleme alınmıştır. 1940’ların İstanbul’u… Zaman, kentin üzerine çökmüş bir sis bulutunun dinginliğiyle yavaşça ilerliyor gibiydi. Boğaz’ın suları usulca akıyor, dalgalar…
Seksenlerde çocuk olan birçok kişi, “Yakalayın yeşil ışığı, hesaplı parlak bulaşığı...” sloganıyla akıllarda kalan bulaşık deterjanı reklamını hatırlayacaktır. Türkiye’nin ilk markaları, sadece reklamlarıyla evlerimize girmekle kalmadılar, aynı zamanda hayatlarımızın bir…
Hayatı algılamak İlkokulda öğrendik hepimiz…Beş duyu organımız var, öyle dedi öğretmenimiz.Görüyor, kokluyor, dokunuyor, işitiyor ve tadıyoruz.Duyularımız var bizim, insani özelliklerimiz var.Duyularımız sayesindedir ki, dünya üzerinde diğer canlılardan da ayrılıyoruz. İnsanlar…